Käsitys markkinoinnista on käytännössä usein hyvin kapea. Yrityksen markkinointia suunnitellaan enimmäkseen markkinointiviestinnän näkökulmasta. Silloin päähuomio kiinnittyy eri viestintäkanavien käyttöön ja niissä lähetettävien viestien suunnitteluun. Haluan laajentaa markkinoinnin tehtäväkenttää kokonaisvaltaisempaan suuntaan, viestinnän merkitystä unohtamatta.
Markkinointi liittyy kaikkeen suunnitteluun ja kehittämiseen, joka vaikuttaa yrityksen onnistumiseen. Markkinoinnin tehtäväkenttään liittyvät erityisesti kaikki toimet, joiden perusteella uskomme asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien muodostavan oman näkemyksensä yrityksemme toiminnasta.
Asiakkaan mielikuvan muodostuminen yrityksen toiminnasta voi alkaa jo ensimmäisen puhelun, sähköpostin tai työntekijän toiminnan ja käyttäytymisen perusteella. Erään yrityksen toimitusjohtaja sai kriittisen puhelun asiakkaalta, joka oli nähnyt kyseisen yrityksen tarroilla varustetun auton kaahailevan liikenteessä.
Sisäinen markkinointi rakentaa pohjan ulkoisen markkinoinnin onnistumiselle
Merkittävä markkinointivirhe tapahtuu usein sisäisen markkinoinnin laiminlyönnissä.
Yrityksen henkilöstö elää arjessa ja asiakkaiden kanssa todeksi yrityksen arvot ja periaatteet. Mikäli henkilöstö ei usko yrityksen arvoihin tai toimintaan, kuinka voi välittää näitä arvoja asiakkaille esimerkiksi palvelutilanteessa tai ulkoista markkinointia toteutettaessa?
Sisäisen markkinoinnin tehtäviin sisältyy siis muun muassa ohjeistukset ja keskustelut siitä, mitkä ovat yrityksen toimintatavat ja periaatteet kunkin omaan tehtävään liittyen. Edellä mainitussa kaahailuesimerkissä työntekijä ei ollut sisäistänyt omaan tehtäväänsä liittyvää vastuuta ja periaatteita tai niitä ei oltu käsitelty yhdessä lainkaan.
Toimintatavat ja periaatteet ovat tärkeimpiä sisältöjä uuden työntekijän perehdytyksessä. Taloon tulevan uuden henkilön aikaisempi käsitys hyvästä toiminnasta voi olla kotoisin täysin erityyppisestä yrityskulttuurista ja toimintaympäristöstä.
Myös yrityksen arvojen on tarkoitus toimia työn tekemistä ohjaavina tekijöinä. Liian usein arvot ovat jääneet vain kauniiksi sanoiksi yrityksen ulkoiseen markkinointiin.
Tärkeimpiin yrityskuvaa ja yrityskulttuuria rakentaviin asioihin täytyy pysähtyä kaikkien työntekijöiden kanssa säännöllisesti. Näin yrityskulttuurin rakentamisesta tulee tietoista, tavoitteellista ja systemaattista toimintaa. Samalla satsataan henkilöstöön, ihmiset saavat mahdollisuuden ymmärtää, innostua ja sitoutua.
Suhdeverkosto vaikuttaa onnistumiseen
Asiakas on tärkein, mutta muutkin suhteet vaikuttavat yrityksen menestykseen. Alihankkijayritykselle suhteiden toimivuus tai toimimattomuus päämieheen on ratkaisevassa roolissa yrityksen tulevaisuuden kannalta. Samoin suhteet tuotteiden ja palveluiden toteuttamiseen osallistuviin alihankkijoihin vaikuttavat merkittävästi lukuisten yritysten liiketoiminnan onnistumiseen.
Tärkeitä ja säännöllisesti arvioitavia suhteita ovat myös mm. tilitoimistoyhteistyö, suhteet kuntaan ja päättäjiin sekä ulkopuoliset omistajat tavoitteineen ja odotuksineen.
Selkeät sopimukset ja toimintaperiaatteista sopiminen jo yhteistyön aloitusvaiheessa rakentavat hyvän pohjan yhteistyölle.
Markkinointi auttaa myyntiä asiakashankinnassa ja -suhteiden hoidossa
Uusasiakashankinnan ja nykyisten asiakassuhteiden hoitamisen tukeminen on yksi markkinoinnin tärkeimmistä tehtävistä.
Yhdessä vaiheessa työuraani toimin edustajana kansainvälisessä tekstiilialan yrityksessä. Vuodenvaihteen ja tilikauden vaihtumisen lähestyessä kävimme myyntipalaverissa läpi edellisen vuoden saavutukset ja tavoitteet seuraavalle tilikaudelle.
Tavoitteiden asettamisen jälkeen jokainen edustaja suunnitteli oman alueensa myynnin toteutusta asiakkaittain ja tuoteryhmittäin. Toimitusjohtaja esitti tärkeän kysymyksen: ”Mitä me voimme yrityksenä tehdä, jotta te onnistutte saavuttamaan tavoitteenne?
Palaveri jatkui markkinoinnin ja myynnin toimenpiteiden suunnittelulla. Mitä kampanjoita toteutetaan tilikauden aikana, millä toimilla tuetaan uusasiakashankintaa ja miten nykyisiä asiakassuhteita hoidetaan? Palaverin lopputuloksena oli seuraavalle vuodelle laadittu markkinointisuunnitelma sekä nykyisten asiakassuhteiden hoitomalli. Yhdessä tehdyn suunnitelman pohjalta oman tontin hoitaminen ja yhteistyö markkinoinnin kanssa oli sujuvaa ja selkeää.
Markkinointi viestii myös vastuusta ja yhteiskunnallisista arvoista
Esimerkiksi tuoteturvallisuuteen, tuotantomenetelmien turvallisuuteen ja työturvallisuuteen liittyvien seikkojen huomioiminen tai huomiotta jättäminen voivat johtaa merkittävään medianäkyvyyteen. Näistä asioista voi viestiä proaktiivisesti ja kiinnittää näin sidosryhmien huomiota vastuun ottamiseen.
Ainakin isoimmilla rakennustyömailla on nykyisin kyltti, jossa kerrotaan, kuinka pitkään kyseisellä työmaalla on toimittu ilman työtapaturmia. Yritys kertoo sosiaalisesta vastuuntunnostaan huolehtimalla työntekijöiden turvallisuudesta.
Myös ekologisuudesta ja ympäristöä kunnioittavasta toiminnasta on tullut merkittäviä yhteiskunnallisia arvoja yritysten toiminnassa.
Onko kaikki pelkkää markkinointia?
Kaikki tekeminen ja tekemättä jättäminen jättää jonkinlaisen jäljen johonkin. Näin ollen voisi väittää kaiken yrityksen toiminnan olevan markkinointia.
Markkinointi on hyvin lähellä yrityksen strategiaa. Mitä, kenelle ja miten haluamme olla? Markkinointi ei ratkaise näitä kysymyksiä yksin. Siksi sen täytyy tehdä erinomaista yhteistyötä kaikkien yrityksen toimijoiden kanssa.
Millaisiin markkinoinnin ja myynnin kysymyksiin sinä tarvitset apua? Ota yhteyttä! Me Toimitusjohtajakoululla autamme sinua ja yritystäsi.
Hannu Peltomäki
Asiantuntija, Suomen Toimitusjohtajakoulu Oy
https://toimitusjohtajakoulu.fi/hannu-peltomaki/
Tutustu palveluihimme: