Koko maailma on yrityksille avoinna. Monen yrittäjän mielessä siintääkin jopa globaali liiketoiminta. Miksi tarjota omaa palvelua ja tuotetta vain lähialueelle, kun niitä voi tarjota vaikka joka mantereelle? On hyvä nähdä rohkeasti vaikka koko maailma mahdollisena markkina-alueena. Ja liiketoimintasuunnitelmaan kansainvälistymisen tavoite on kohtuullisen helppo kirjoittaa. Pelkkä rohkeus ei kuitenkaan vielä riitä hienon tavoitteen toteuttamiseen käytännössä.
Ennen kv-markkinoille etenemistä on koko joukko perusasioita, joihin on syytä satsata ensin. Huolellinen lähtötilanneanalyysi konkretisoi jo repussa olevat kv-liiketoiminnan eväät ja kertoo vielä tekemättä olevat kotiläksyt.
Realistinen suunnitelma helpottaa etenemistä
Haapasen Lauri kuuluu Tj-koulun kv-ohjelmista vastaavaan kalustoon. Kokosimme Laurin kokemukseen perustuvat pääpointit etenemisen suunnittelusta ja kv-ohjelmasta. Lauri sparraa jokaisen mukana olevan yrityksen etenemistä yrityskohtaisesti.
Realistinen suunnitelma on a ja o
- Jokaisen ohjelmaan osallistuvan yrityksen kv-valmiudet kartoitetaan ohjelman alussa. Sen perusteella näemme yhdessä asiakkaan kanssa, mihin kannattaa vielä satsata ennen varsinaista kv-markkinoille etenemistä.
- Suunnittelun merkitys korostuu, kun on kyse kv-liiketoiminnasta. Ja erityisen tärkeää on rakentaa suunnitelmia realistiselta pohjalta. On hyvä tunnistaa huolella ne resurssit, joilla voidaan toimia ja edetä. Suunnitelman on oltava myös tarpeeksi konkreettinen, jotta se ohjaa tekemistä. Askeliksi purettu ”Roadmap” kertoo, miten päästään tavoitteisiin. Se sisältää paljon pieniä steppejä, joita toteutetaan systemaattisesti. Pienet onnistumiset ruokkivat innostusta tehdä sitkeästi työtä ja päästä teenpäin.
Jokaisen yrityksen reitti on erilainen
- Kansainvälistyvien pk-yritysten sparraaminen on tosi mielenkiintoista. Kohtaan ohjelman aikana jokaisen asiakasyrityksen erikseen. Sparraukset ovat loistavia tilanteita. Osallistujat ovat avoimia ja sitoutuvat hyvään yhteistyöhön yrityksen kansainvälistymisen suunnittelussa.
- Voisi kuvitella, että kaikilla on samat ongelmat ja kysymykset saman asian äärellä. Jokainen yritys on kuitenkin erilainen. Kaikille toimivaa patenttiratkaisua haasteiden taklaamiseen ei ole olemassa. Etsimme jokaisen yrityksen kanssa juuri omat vielä vahvistusta kaipaavat kohdat ja suuntaviivat.
Ryhmässä opitaan myös toisilta
- Avoimuus ja mutkaton kommunikointi ovat tärkeitä, kun tavoitteena on yhdessä oppiminen. Se tarkoittaa omaa intoa oppia ja kehittää liiketoimintaa sekä omien ajatuksien ja kokemuksien jakamista. Samassa tilanteessa olevien yrittäjä- ja johtajakollegojen kanssa painitaan samojen asioiden kanssa. Ja mitään ei kannata heti tyrmätä, ratkaisu voi kätkeytyä juuri siihen erikoisempaan ideaan.
Kotimaan harjoitukset opettavat
- Muutamat yritykset ponnistavat suoraa kv-markkinoille. Silti valtaosa yrityksistä hyötyy kovasti ensin hankitusta kotimaan kokemuksesta. Tj-koulun kansainvälistymisvalmennukseen tulevalla yrityksellä on hyvä olla takana jo harjoituskierroksia kotimarkkinoilla. Kun yritys on toiminut jonkin aikaa ja on löytänyt jo asiakkaitakin, on jatkosuunnitelmilla tukevampi pohja. On jo kokemuksia, joihin voi peilata.
- Tekemisen meininki on tärkeä etenemisessä ja oppimisessa. Vaikka suunnittelu on välttämätöntä, on tärkeää lähteä myös maailmalle kokemuksia hankkimaan ja niistä oppimaan.
Lauri on kauppatieteiden tohtori ja toimii tällä hetkellä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa yliopistonlehtorina ja apulaisprofessorina markkinoinnin, johtamisen, ja kansainvälisen liiketoiminnan yksikössä. Aikaisemmin Lauri on toiminut noin 20 vuoden ajan eri yrityksissä kansainvälistymiseen liittyvissä tehtävissä sekä monissa luottamustehtävissä Euroopan komissiossa. Lauri on ollut mukana myös useissa kansainvälistymisprojekteissa, joita on toteutettu Tekesin ja EU:n toimesta.
Tj-koulun kansainvälistymisvalmennusten kehittämis- ja toteutustiimissä Lauri on ollut mukana alusta saakka. Lokakuussa 2020 käynnistyy Tj-koulun 6. kansainvälistymisohjelma.