Suomalainen yrittäjä — tuplaonnellinen?

Suomalainen yrittäjä

Pekka Pirnes

Viime vuoden puolella julkaistiin YK:n tutkimus, joka väittää suomalaisia maailman onnellisimmaksi kansaksi. Kun perehtyy lisää nykyiseen onnellisuus- ja motivaatiotutkimukseen, alkaa yrittäjän työ vaikuttaa onnellisimmalta ammatilta. Onko maailman onnellisin yhdistelmä siis olla suomalainen yrittäjä? Tj-koulun Sanna ja Pekka istahtivat kupposen ääreen leikittelemään tuollaisella väitteellä.

Suomi valittiin maailman onnellisimmaksi maaksi The World Happiness Report -tutkimuksessa. Aiheesta virinnyt keskustelu on suomalaisin silmin ja korvin jopa hupaisaa. Toiset tuolla jossakin pohtivat, miksi me suomalaiset emme ymmärrä kuinka onnellisia olemme.

Miksi he epäilevät, ettemme ymmärrä? Olemmeko niin hyviä peittämään onnellisuutemme? Kansainvälisesti vertailtuna olemme emotionaalisesti introvertteja. Emme siis ilmaise itseämme kovinkaan aktiivisesti. Ilo tai viha eivät pursua kuuluville ja näkyville kuten esim. Latinalaisen Amerikan maissa. Meillä onnellisuus on enemmänkin pidättyväisen, tasapainoisen ja lannistumattoman elämän elämistä. Sisuksikin sitä varmasti jossakin yhteydessä nimitetään. Arvostamme hiljaista rohkeutta ja kärsivällisyyttä ylenpalttisen ilon sijaan.

Onko tuo tutkimustulos sitten väärässä? Kun itsekin ihmettelemme harppaustamme ykkössijalle viidenneltä sijalta. Tarkempi perehtyminen paljastaa, että tutkimus ei mittaakaan onnellisuuden tunnetta. Se mittaa faktoja, jotka kansainvälisesti yhdistetään elämän laatuun. Kyllä, ehkä me voisimme opetella jopa tuntemaan onnellisuutta ja kiitollisuutta siitä, kuinka hyvin meillä on asiat Suomessa.

Tuore työelämän ja johtamisen tutkimus sivuaa tällaista onnellisuustutkimusta. Työstään innostuneet ihmiset pystyvät vaikuttamaan omaan työhönsä, kokevat tekevänsä hyvää ja saavat mahdollisuuksia itsensä haastamiseen. Hyvä työpaikka pystyy tarjoamaan näitä onnellisen työelämän aineksia työntekijöilleen.

Yrittäjää kuvataan usein henkilöksi, joka uskoo itseensä ja mahdollisuuksiinsa. Hän jaksaa innostua ja ahkeroida tärkeäksi kokemansa asian eteen. Yrittäjä haluaa nähdä työnsä jäljet konkreettisesti. Yhä useampi yrittäjä etsii liikeideastaan myös hyvän tekemisen aineksia. Halutaan löytää se suurempi merkitys ajankäytölle ja uhrauksille. Yrittäjän työ alkaa vaikuttaa onnelliselta valinnalta.

Itsensä haastaminen ja yllätyksistä selviäminen se vasta onnellista onkin. Yrittäjältä vaaditaan paljon, jotta hän saa yritystoimintansa kukoistamaan. Pohjalla pitää olla kova halu ja monenlaisia taitoja. Lisäksi tarvitaan ympäristön havainnointia, sopivat työvälineet, kärsivällisyyttä, paljon arkista puurtamista. Joskus joku ulkoinen muuttuja pilaa kaiken työn tuloksen. Joskus se buustaa yrityksen ja kasvun hurjaan vauhtiin.

Maailman onnellisimmaksi ammatiksi kehutaan kuitenkin puutarhurin työtä. Oma tietämyksemme puutarhurin työstä on olematonta, mutta onnellisuus- ja motivaatiotutkimusten valossa ymmärrämme kyllä tuon väitteen. Puutarhuri saa nähdä, kuinka omin käsin istutettu siemen tai taimi kasvaa ja millaiseksi se kehittyy. Olemattomasta nousee kenties jotain ainutlaatuista. Ja sinun työpanoksellasi on ollut etenemiseen ratkaiseva merkitys. Aivan kuten yrittäjän työssä.

Kaikkea tekemistä voi helpottaa kysymällä kokeneemmilta apua ja hakemalla kaverilta tsemppiä. Yrittäjäkin tarvitsee tällaisia pysäkkejä. Aika ajoin täytyy tarkastella missä vaiheessa oma liiketoiminta on. Täytyykö vielä etsiä sopivaa kasvualustaa? Onko aika kitkeä vai lannoittaa? Vai joko kohta päästään sadonkorjuujuhliin? Tj-koulun ohjelmat ovat suosittuja pk-yritysten pysäkkejä. Kokeneet asiantuntijat sparraavat ja ryhmän kokemustausta laitetaan jakoon. Yritysten askeleet selkiintyvät, johtaminen kehittyy.

Suomalainen puutarhuri lienee sitten kaikkein onnellisin ammatti? Vai onko se suomalainen puutarhayrittäjä? Tutkimustulokset, kokemukset ja mielikuvitus kirvoittavat mielenkiintoisia turinoita. Onnellisuuden ainekset ovat sittenkin myös henkilökohtaisia. Toinen on onnellinen, kun yrityksen eteneminen näyttää selkeämmältä. Toinen on onnellinen erityisesti siksi, että silloin jää aikaa myös työn ja yrityksen ulkopuolella olevalle elämälle.

Näihin kysymyksiin,

Sanna Leppänen ja Pekka Pirnes

Avainsanat

Yrittäjä 

Uusimmat kirjoitukset

Yrittäjyys

Pekka Pirnes

Hyvä sparraaja varmistaa tavoitteisiin pääsemisen

”Toimitusjohtajakoulu on vuosien ...

Lue lisää
Yrittäjyys

Sanna Leppänen

Tj-koulusta nopeasti apua, ELY:n tuki lähes 100 %

Yritysten kehittämispalveluihin on tehty ...

Lue lisää
Yrittäjyys

Jukka Pekka Vuolukka

Osuiko korona?

Korona on iskenyt vaikutuksillaan Tj-koulun ...

Lue lisää
Liiketoimintaosaaminen

Sanna Leppänen

Strategia ohjaamaan kehittämistä

Eeron teesit osa 2/2 ...

Lue lisää
Suomalainen yrittäjä

Pekka Pirnes

Suomalainen yrittäjä — tuplaonnellinen?

Viime vuoden puolella julkaistiin YK:n ...

Lue lisää
Johtaminen on epävarmaa varmuutta

Sanna Leppänen

Johtaminen on epävarmaa varmuutta

Tj-koulun Sanna Leppänen toivottaa ...

Lue lisää
Toimitusjohtajakoulu 30-vuotta

Sanna Leppänen

Erkki valitsi viisaasti 30 vuotta sitten

Asiakasymmärryksestä nousevat valinnat ...

Lue lisää
Yrityksen suunta

Petri Runtti

Rohkeasti omaan suuntaan!

Nopeaa kasvua tavoittelevat startupit ...

Lue lisää
Liiketoimintaosaaminen

Sanna Leppänen

Kasvu, kasvua, kasvua!

Kasvu, kasvua, kasvua! Pk-yritysten ...

Lue lisää
Liiketoimintaosaaminen

Jukka Pekka Vuolukka

Investointi tarttuu tunnistettuihin mahdollisuuksiin

Moni oli päättänyt investoida aikaansa ja ...

Lue lisää
Myynti

Pekka Pirnes

Myyntiä vai kannattavuutta vai molempia?

Eteläsuomalainen asiakkaamme ...

Lue lisää
Myynti

Pekka Pirnes

Etsitkö sinäkin huippumyyjää?

Joitakin ihmisiä on jo ...

Lue lisää
Kiire

Sanna Leppänen

Strategia ja työnjako vapauttavat aikaa pk-yrityksissä

Aika on maailman demokraattisin resurssi. ...

Lue lisää
Liiketoimintaosaaminen

Sanna Leppänen

Tarkoittaako yrittäjyys liiketoiminta- ja johtamisosaamista?

Jan Vapaavuori täräytti ministerivuosiensa ...

Lue lisää
Yrittäjyys

Sanna Leppänen

Käynnistäjä vai kasvattaja?

Yrittäjyys on Suomessa tapetilla, kasvu vielä...

Lue lisää